skip to Main Content
BFA Design

Paulina Samuelsson

Jag sprang i skogen och över ängar

Text about this project is in Swedish only

”Jag sprang i skogen och över ängar” är ett projekt som startade i en fördjupning i böcker, illustration och berättande och slutade i en sökande och känslomässig kompott av kärlek, sorg och minnen.

Min farmor hette Martha Dahlgren och med avstamp i hennes livsberättelser ville jag undersöka berättande och illustration i ett bokformat. Mitt i projektet gick min farmor bort och i sorgen efter henne så förändrades det till något annat. Boken blev ett uttryck för min sorg och min kärlek. Den blev en dokumentation av några historier från hennes långa och händelserika liv. Den blev en samling av allt som är farmor för mig, en blomma, en sång, en historia. Den blev ett uttryck för alla de frågor jag önskar att jag hade ställt till henne innan det blev för sent. Hur var det att växa upp i Tyskland innan, under och efter andra världskriget? Hur vågar man ta steget att, för kärleken, flytta ifrån allt som är tryggt, till ett annat land? Hur reser man sig upp och går vidare efter att blivit änka för tredje gången i sitt liv?

”Jag sprang i skogen och över ängar” är ett visuellt försök att efterlikna det fragmentariska sätt vi minns en människa vi förlorat. Lösryckta ögonblick och diffusa bilder. En känsla, en doft, ett citat.

 

paulinajosefindesign@gmail.com