Pablo Picasso

Pablo Picasso föddes 25 oktober 1881 i Málaga i södra Spanien. Han var en av de mest inflytelserika och produktiva konstnärerna i modern tid. Han räknas som grundaren av den kubistiska rörelsen och hans verk är världsberömda och mycket högt värderade. Han var mycket produktiv och bara i svenska samlingar finns idag fler än 100 verk av Picasso.

De tidiga åren

Picasso växte upp i en konstnärsfamilj och hans far var en professionell målare. Han började rita redan som barn och visade tidigt talang för konst. Han fick sin första utställning i Barcelona när han var endast 13 år gammal.

Picasso studerade vid konstakademien i Barcelona och flyttade sedan till Paris, som då var centrum för den europeiska konstscenen. Han träffade andra konstnärer som Henri Matisse och Georges Braque och tillsammans utvecklade de den kubistiska rörelsen, som fokuserade på att bryta ner former och färger till geometriska element och föra samman olika perspektiv i ett verk.

Produktivt och stökigt liv

Under sin långa karriär skapade Picasso tusentals verk, som spände över en stor bredd olika verk som målningar, skulpturer, teckningar och grafiska tryck. Han var mycket produktiv och skapade verk i många olika stilar, från realistiska porträtt till abstrakta kompositioner. Picasso var också känd för sitt turbulenta privatliv. Han hade många relationer och barn med olika kvinnor och var ofta inblandad i kontroverser och skandaler.

Picasso dog 8 april 1973 i Mougins, Frankrike, och lämnade efter sig ett enormt konstnärligt arv. Hans verk säljs fortfarande för höga belopp på auktioner världen över och hans inflytande på den moderna konsten kan inte överskattas. Han räknas som en av de mest betydelsefulla konstnärerna i historien och hans verk fortsätter att inspirera och fascinera människor världen över.

Picassos blå period

Picassos blå period var en tid i konstnärens karriär då han främst använde blått och andra dystrare färger i sina målningar. Den varade från 1901 till 1904 och kännetecknas av en melankolisk stämning och eftertanke.

Många av de miljöer och modeller som förekommer i hans målningar från den blå perioden var fattiga och nedstämda, som tiggare och gatumusikanter. Några av de mest kända verken från den här perioden inkluderar ”Den gamla gitarristen” och ”Livet”. Båda föreställer ensamma och isolerade figurer.

Den blå perioden följdes av den rosa perioden, som innebar en återgång till en ljusare, färggladare palett. Trots namnet kännetecknades blå perioden faktiskt av en rad mörka färger, inte bara blå.

Picassos rosa period

Picassos rosa period var en tid i konstnärens karriär då han främst använde rosa och andra bleka färger i sina målningar. Det varade från 1904 till 1906 och kännetecknas av en mjukare, mer romantisk stil än hans tidigare blå period.

Under den här tiden avbildade Picasso ofta cirkusartister och tiggare i deras vardag. Kända verk från den här perioden inkluderar ”Akrobat och ung harlekin” och ”Pojke med pipa”. Trots namnet kännetecknades rosa perioden faktiskt av en rad bleka färger, inte bara rosa.