Leonardo da Vinci, född 15 april 1452 i Anchiano i Toscana, Italien, var en italiensk konstnär, ingenjör, uppfinnare och vetenskapsman. Han anses vara en av de mest kompletta personer som någonsin levt, då han intresserade sig för många olika områden och skapade verk inom många olika områden.

Leonardo växte upp i staden Vinci, där han lärde sig att måla av sin far, en mekaniker. Hans tidiga verk, såsom ”Annunciazione” och ”Madonna i grottan”, visar på hans stora talang som målare. Hans mest kända målning är nog ”Mona Lisa”, som han målade mellan 1503 och 1506. Detta porträtt av en okänd kvinna har blivit ett av de mest kända konstverken i världen, och det hänger idag i Louvren i Paris.

Konstnär och uppfinnare

Leonardo var också en mycket begåvad ingenjör och uppfinnare. Han ritade och konstruerade många olika maskiner och inventarier, såsom vingar för människor att flyga med, en mekanisk löpare och en militär tank. Många av hans idéer var förutseende för sin tid, men många av dem kunde inte genomföras på grund av tekniska begränsningar.

Han var också mycket intresserad av anatomi och fysiologi, och han gjorde många detaljerade studier av människokroppen. Han gjorde också studier av djur, växter och naturen i stort. Hans intresse för naturvetenskap visar sig i hans konst, där han ofta skildrar djur och växter på ett mycket detaljerat och verklighetstroget sätt.

Leonardos privatliv

Det finns inte mycket information om Leonardo da Vincis privatliv och kärleksliv, eftersom han inte lämnade några personliga brev eller dagböcker. Han var dock känd för sin samtid för att vara homosexuell, vilket var förbjudet i Italien. Han hade många nära manliga vänner och elever, och det finns vittnesmål om att han hade en relation med en av sina elever, Francesco Melzi.

Leonardo var också känd för att vara en person som hade många intressen och som lätt distraherades från sina uppgifter. Han var en drömmare och en tänkare, och han gjorde många skisser och anteckningar om olika fantasiprojekt. Han var också känd för att vara en mycket generös person och han gav gärna bort sina pengar till välgörenhet.

Leonardo dog den 2 maj 1519 i Clos Lucé, Amboise, Frankrike, där han hade varit hovmålare för kung Francis I. Hans liv och verk har inspirerat många generationer av konstnärer och uppfinnare, och hans inflytande på den moderna världen är fortfarande märkbart. Han anses fortfarande vara en av de mest begåvade och mest inflytelserika personerna i historien, och hans verk har inspirerat många olika konstnärer och uppfinnare genom åren.