Charles Eames, född 1907 i St Louis, Missouri, var en amerikansk formgivare och arkitekt. Han är mest känd för sina möbler, men han arbetade även med andra projekt som filmer, utställningar och arkitektur. Många av sina mest kända verk producerade han i samarbete med sin fru Ray.

Eames studerade vid Washington University i St Louis och tog sin examen 1929. Han började sin karriär som arkitekt, men han blev snabbt intresserad av formgivning och design. Han flyttade till Kalifornien, där han träffade sin framtida fru Ray Kaiser Eames. Tillsammans bildade de Eames Office, där de arbetade med formgivning och design.

Utmärkande för Eames design

Eames möbler är kända för sin enkla, funktionella och tidlösa design. Han använde sig gärna av nya material och tekniker, och hans möbler är ofta väldigt bekväma och ergonomiska. Hans mest kända möbel är nog ”Eames Lounge Chair”, som han skapade 1956. Denna möbel har blivit en designklassiker och är fortfarande väldigt populär.

Eames fortsatte att arbeta med formgivning och design tills han dog 1978. Han har blivit en av de mest inflytelserika och älskade formgivarna i amerikansk historia, och hans verk har inspirerat många nutida designers och formgivare.