Mona Lisa är ett av världens mest kända konstverk, målat av den italienske konstnären Leonardo da Vinci på 1500-talet. Det finns idag på Louvren i Paris. Mona Lisa, egentligen Lisa del Giocondo (eller La Gioconda), är en porträttmålning av en kvinna, troligen en adelsdam. Målningen är gjord på panel, en typ av träunderlag, och är 75 x 53 cm stor.

Det finns olika teorier om vem Mona Lisa är och varför Leonardo da Vinci målade henne. En teori är att hon var Francesco del Giocondos fru, men andra tror att hon kan ha varit en av da Vincis många adelsdamer som han studerade och målade. Oavsett vem Mona Lisa är, har målningen fascinerat och förbryllat människor i århundraden.

Mona Lisas leende

Mona Lisas ansikte är mycket detaljerat målat med mjuka, naturliga linjer och en vacker, avslappnad min. Hennes ögon verkar följa betraktaren, vilket har gjort att många upplever att hon verkar leva och andas. Det finns en stor mystik kring Mona Lisa, kanske på grund av hennes leende, som verkar hemligt och outgrundligt. Många har spekulerat i vad det egentligen betyder men ingen vet med säkerhet.

Många människor besöker Louvren endast för att se Mona Lisa, och målningen har också blivit en symbol för konst och kultur världen över.